Путин в обръщение към нацията обяви началото на военна операция в Украйна

Путин в обръщение към нацията обяви началото на военна операция в Украйна Снимка: wikimedia.org

Обръщението е излъчено по федералната телевизия тази сутрин около 06: 00 ч.

Президентът на Русия Владимир Путин направи обръщение към нацията, в което обяви началото на специална военна операция в Донбас. Обръщението беше излъчено по федералната телевизия около 06: 00 часа на 24 февруари, съобщава порталът lenta.ru

Държавният глава се позова на молбите за военна помощ на ръководителите на Донецката и Луганската народни републики. "Във връзка с това, на основание  член 51, част 7 от Устава на ООН, санкциите на Съвета на Федерацията и в изпълнение на ратифицираните от Федералното събрание на договори за приятелство и взаимна помощ с ДНР и ЛНР, от мен бе взето решение за провеждането на специална военна операция", каза президентът.

Целта на операцията

В хода на спецоперацията руските власти "ще се стремят към демилитаризацията и денацификацията на Украйна", заяви държавният глава. Целта на случващото се, според него, е да защити хората, подложени на тормоз и геноцид. Освен това Москва ще преследва в Украйна лица, извършили престъпления срещу мирното население и руските граждани, обеща Путин.

Също така президентът отбеляза, че Русия може да не се чувства в безопасност рамо до рамо със заплахи, съществуващи в съвременна Украйна: като пример той припомни изявленията на украинските власти относно възможността за връщане на ядреното оръжие и отново посочи придвижването на силите на НАТО към руските граници.

Президентът на Русия призова украинските войници да свалят оръжието

Путин увери, че всички военнослужещи от украинската армия, изпълнили това изискване, ще могат да напуснат зоната на бойните действия и да се върнат при семействата си. При това  президентът не уточни в какви граници ще се водят бойните действия.

Държавният глава добави, че руските власти са готови за произволно развитие на събитията и са взели всички необходими решения. "Надявам се, че ще бъда чут", подчерта Путин.

Какво се случва в Украйна

След 06: 00 московско време в социалните мрежи започнаха масово да се появяват съобщения за експлозии в Киев, Харков, Одеса, Мариупол и други украински градове. Неназован представител на МВР на Украйна твърди, че в Киев и Харков, са били подложени на ракетни удари военни командни центрове, а кметът на Бориспол съобщи, че взривовете, раздаващи се в района на едноименното киевско летище, са удари на системите за противовъздушна отбрана по неидентифицирани беспилотни летателни апарати. Пътниците и персоналът са евакуирани от самото летище, всички полети са отменени, въздушното пространство над страната е спешно затворено.

Много съобщения все още не са потвърдени.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: