Центрове за контролиран прием на наркотици отвариха врати в Ню Йорк

Центрове за контролиран прием на наркотици отвариха врати в Ню Йорк Снимка: стопкадър Euronews

Повече от 100 000 американци са починали от предозиране на наркотици само през последната година

В Ню Йорк с подкрепата на градските власти заработиха  два центъра за превенция на предозиране на наркотици.

Тук наркозависимите могат законно да се инжектират и да търсят помощ от лекар. Подобни заведения се появяват в САЩ за първи път. Тяхната задача е да намалят броя на смъртните случаи, настъпили в резултат на злоупотребата с наркотици.


„Това място спасява животи“, гласи плакатът на английски и испански. Центърът разполага с осем отворени стаи. Скромно и чисто: маса, стол, тоалетна, мивка, огледало. Дезинфектанти под ръка. Тези, които идват тук, са постоянно наблюдавани.

Сюзън Спрат, управител на клиниката: „Основното нещо, което правим тук, е да тестваме и лекуваме. Например, ние тестваме за хепатит С и се справяме с това заболяване. Предписваме също субоксон, известен като бупренорфин, който е спомагателно лечение на пациенти, употребяващи на опиоиди.

Тук си в безопасност. Можеш да си вземеш душ, да си изпереш дрехите. И всичко е безплатно."

Нарко епидемията достигна катастрофални размери в Съединените щати. Повече от 100 000 американци са починали от предозиране на наркотици само през последната година. Експертите отбелязват, че пандемията от коронавирус изостри проблема, отбелязва Euronews.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: