Активни действия в сепаратистките „народни републики” в Източна Украйна (обзор)

Активни действия в сепаратистките „народни републики” в Източна Украйна (обзор) Снимка: theins.ru

Докато светът търси дипломатически решения за кризата с Украйна, лидерите на самопровъзгласилите се Донецка и Луганска народни републики (ДНР и ЛНР) се подготвят за война.

След координираните артилерийски атаки в края на седмицата, Специалната мониторингова мисия на OSCE в Украйна публикува на сайта си данни за 870 нарушения на режима на прекратяване на огъня в ДНР и ЛНР самона 17 февруари. Но сепаратистките правителства продължиха да развиват сценария за украинско нападение и дръзко въвлякоха в него населението си.

В телевизионни обръщения лидерите на двете окупирани територии вчера обявиха, че започват евакуация на населението си. Впоследствие технически анализ показа, че обръщенията им са записани два дни по-рано – когато нито падаха бомби, нито се наблюдаваше необичайно напрежение в района. 

Днес непризнатите правителства на ДНР и ЛНР пък подписаха укази за всеобща мобилизация за мъжете от 18 до 55 годишна възраст. Призовани към готовност са и запасняците, заради „пряка опасност от агресия” на Украинските въоръжени сили, а местната икономика премина към военновременен режим, пише theins.ru. 

Ростовска област, към която се стичат евакуираните от ДНР и ЛНР, от 10:00 часа днес е в извънредно положение. „Интерфакс” съобщава за около 1700 евакуирани, които са насочени към подготвените 143 разпределителни пункта. Местното правителство преминава на денонощен режим на работа, информира ТАСС.

Запитан за евакуацията, говорителят на Кремъл Дмитрий Песков вчера каза, че не знае какво се случва в двете народни републики. Пак вчера обаче Владимир Путин обяви, че всеки евакуиран от Донбас в Ростовска област ще получи по 10 000 рубли (ок. 230 лв.). За целта са предвидени 5 милиарда рубли. 

Почти всички евакуирани от Донбас около Таганрог са прекарали нощта в неотоплени автобуси, от които в момента дори са изведени, съобщават журналисти от мястото на събитието, вкл. телевизионен екип на канала „ВотТак”. Става дума за около 30 автобуса от ДНР, насочени към курортното селище Красный Десантник - район с детски лагери и санаториуми на брега на Азовско море. Но в организацията явно нещо не е сработило, така че почти всички жени, деца и възрастни вече 12 часа са практически навън, без храна, топла вода или тоалетна. 

Подгонени от включените сирени на Гражданска защита, „повечето хора съжаляват, че са тръгнали и казват, че нищо особено не се е случило, но са послушали призивите на властите за евакуация, а сега не знаят какво да правят”, се казва в репортажа. Като цяло положението предвещава „малка хуманитарна катастрофа”, смятат журналистите. 

„Ние сме изключително за дипломатически път и преговори и тази наша позиция няма алтернатива”, посочва в изявление лидерът на украинската управляваща партия Елена Шуляк, цитирана от theins.ru. Тя нарече евакуациите незаконно депортиране, „част от сценария за създаване на повод за руска агресия”, и заяви, че Украйна е готова да приеме на цялата си територия желаещи да напуснат двете народни републики и да им осигури пълна безопасност.

Масло в огъня наля и Владимир Путин, като обяви следващи военни учения с балистични оръжия. Владимир Зеленски пък се среща днес със западни лидери, вкл. вицепрезидента на САЩ Камала Харис, съобщава The Moscow Times.

Според политически анализатори, начинанията, инициирани от ДНР и ЛНР не са нищо друго, освен рискована употреба на мирното население в сценария за организиране на провокации по границата с Украйна, в момент, когато световната общност търси дипломатическо решение на кризата, а Кремъл уверява, че споделя тази позиция. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: