Мощна артилерийска стрелба в Източна Украйна (обзор)

Мощна артилерийска стрелба в Източна Украйна (обзор) Снимка: 24newsrecorder.com

Под огъня е попаднала детска градина, трима души са ранени

Напрежението в Източна Украйна скочи драстично, след интензивен артилерийски обстрел по граждански цели в контролирани от Украйна територии, съобщава The Guardian. Според Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ), в четвъртък е имало множество координирани атаки от страна на проруските сепаратисти по цялата 250-километрова фронтовата линия в региона на Донбас.

Атака срещу Станица Луганска е пробила стената на спортния салон в детска градина, 15 минути преди заниманията на децата. Втора ракета е оставила малък кратер близо до детските пързалки в двора. Учител и охранител са с комоцио. Украинските военни съобщиха, че върху града са паднали 32 снаряда, като са ранили военнослужещ и са нарушили електроснабдяването. Нападението е продължило и в четвъртък вечер, като необичайно е участвал и танк.

Президентът на Украйна Владимир Зеленски обвини руската страна в „провокативно“ поведение. Външният министър Дмитро Кулеба каза, че „снарядите идват от временно окупираните територии на Украйна, които се контролират от Русия“. Мария Мезенцева, украински депутат, вижда атаките като „допълнителна провокация, защото предишните не проработиха. Идеята е да се провокира украинската страна да реагира”.

От своя страна самопровъзгласилата се проруска Луганска народна република също заяви, че е била обект на многократни нападения с минохвъргачки, гранатомети и картечница. Украинските военни отхвърлиха твърдението и посочиха, че "руските окупационни войски" цинично са се насочили към инфаструктура и цивилни цели, в т.ч. детската градина. 

На свой ред днес Денис Пушилин, лидерът на другата самопровъзгласила се република – Донецката, обяви начало на поетапна евакуация на жителите. Малко след него и от Луганската република се появи подобно съобщение. По договореност с Руската федерация евакуираните щели да се настанят в руската ростовска област. Според Пушилин, в близки дни Зеленски предвиждал настъпление към Донсбас. Новината предизвика рязък спад на руската рубла, пише theins.ru, а Украйна отрече подобни намерения.

Западните дипломати изразиха загриженост относно военната ескалация от страна на местните привърженици на Москва, само ден, след като Кремъл заяви, че оттегля част от войските си от границите на Украйна. Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг изрази загриженост, че „Русия се опитва да създаде претекст за въоръжена атака срещу Украйна“. Според министърът на външните работи на Обединеното кралство Лиз Тръс, атаката е „откровен опит на руското правителство да изфабрикува предлози за инвазия – като по учебник за Кремъл“.

The Guardian пише, че разполага с видео, което ясно показва обстрел от сепаратистки позиции срещу фронтовия град Хирски в Луганска област, контролиран от Украйна. Според Киев сепаратистите са обстрелвали множество позиции на фронта в четвъртък, включително територии, разделени от фронтовата линия едва на стотина метра. 

САЩ, Обединеното кралство и НАТО смятат, че съобщенията за изтегляне на руските войски от граничните територии с Украйна, са силно преувеличени и са по-скоро дислокация, от която може да се очаква „най-лошото“. Въпреки това те изразиха надежда, че сигналът от Путин през последните дни говои за искрено желание да се намери дипломатически път през кризата.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: