Микробиомът на червата определя чертите на характера на човек

Микробиомът на червата определя чертите на характера на човек Снимка: fbm

Група учени от няколко университета в САЩ проведе изследване с цел да определи връзката между състоянието на микробиома на червата и чертите на личността, както и с физическото състояние, като например умствената енергия и умствената умора, а така също физическа енергия и физическа умора.

Изследването на микробиома на червата е доста скъпо, така че е проведено върху малка извадка от млади физически активни възрастни. Предварителните резултати са публикувани в списание Nutrients.

Изследователите успяват да установят, че има различни бактерии и метаболоми, които са свързани с всяка личностна черта. Един вид бактерии може да бъде свързан с три от четирите личностни черти, но те все още не са успели да намерят типовете бактерии, които са отговорни за всичките четири черти.

 Получените резултати потвърждават по-рано установения факт, че умствената енергия, умствената умора, физическата енергия и физическата умора – това са четири различни биологични настроения и че те могат да се припокриват един с друг. Например, може да сте физически уморени, но в същото време да сте физически енергични.

Установено е също, че различни групи бактерии са отговорни за физическите и психическите характеристики на организма. Въпреки това, бактериите, които причиняват възпаление, са свързани или с физическа, или с умствена умора.

Учените отново доказаха експериментално, че енергията е свързана с метаболитните процеси, а умората – с възпалителните процеси. 

Експертите планират да продължат изследванията, за да получат по-конкретни отговори на въпроса как да увеличат физическата и умствената енергия, като повлияят на чревния микробиом.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: