Заведоха дело за убийство срещу Алек Болдуин

Заведоха дело за убийство срещу Алек Болдуин Снимка: deadline.com

Галина Хадчинс, 42-годишна операторка, беше убита миналата година по време на репетиция за сцена от филма „Ръжда”, в който Болдуин играе главната роля и е един от продуцентите.

Реквизитният Колт 45-ти калибър, употребен в репетицията, се оказал зареден с боен патрон, вместо с халосен, с който Болдуин стрелял срещу камерата. Галина Хадчинс беше простреляна смъртоносно в гърдите, а режисьорът Джоел Соуза - в рамото, но оцеля и се възстанови. През декември 2021 в интервю за NBC Алек Болдуин заяви, че не е натискал спусъка.

В исковата молба съпругът на загиналата пише, че Болдуин и други от екипа му са действали безотговорно, нарушавайки техниката за безопасност на снимачната площадка, съобщава ВВС. Обвинеями по делото са още помощник режисьорът Дейвид Холс, оръжейничката Хана Гутиерес-Рид и рекзивиторката Сара Закри. Холс и Гутиерес-Рид вече са били обект на оплаквания, че не спазват мерките за безопасност по време на снимки.

Искът е подаден от името на съпруга на Халина Хатчинс и сина им, в Окръжния съд в Ню Мексико, където се снимаше филма. Заявителите искат и обезщетение, чийто размер засега не е уточнен.

На пресконференция след подаването на иска адвокатите на жалбоподателите представиха анимационна реконструкция на случилото се и подчертаха, че мерките за безопасност са били пренебревани, за да се спазят сроковете, заложени от продуцентите, независимо от множеството оплаквания на персонала от условията на работа.

Искът може да има много сериозни последствия за Алек Болдуин. Въпросът е там, че при съдебен процес за смърт, предизвикана от небрежно отношение към техниката за безопасност, акцентът пада не толкова върху стореното, а върху всичко, което не е било направено като предохранителни мерки.

Болдуин ще трябва да докаже, че е спазвал строго техниката за безопасност и е изпълнявал стриктно задълженията си като продуцент, отговорен за всичко, което се случва на снимачната площадка. Вече се знае, че няколко души от екипа са напуснали още преди трагедията, тъй като не били съгласни с организацията на работа. Искът твърди, че Болдуин е боравил невнимателно с бойно оръжие, а в щата Ню Мексико стрелбата „по невнимание” е престъпление, обект на наказателно съдопроизводство. 

След трагичния инцидент на снимачната площадка са намерени около 500 патрона, както халосни, така и бойни. Разследването за наличието на бойни патрони в реквизитните муниции продължава и следователите не изключват наказателно дело. 

До момента по повод трагичния инцидент са подадени няколко граждански иска, като един от тях е срещу Болдуин. Други наказателни дела срещу него или членове на снимачния екип засега не са заведени.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: