Русия започна подготовката на военноморско учение в Черно и Азовско море

Русия започна подготовката на военноморско учение в Черно и Азовско море Снимка: tifnews.com

Украйна нарече действията на Москва „неприемливи” и ги определи като част от хибридна война, която реално застрашава украинската икономика.

„Това е значително и неоправдано усложнение на международното корабоплаване и най-вече за търговията, което може да доведе до сложни икономически и социални последици, особено за пристанищата на Украйна”, се посочва в изявление на украинското външно министерство, цитирано от ВВС.

Поредната демонстрация на сила от страна на Русия практически блокира корабоплаването в Черно и Азовско море. Киев оценява тази стъпка на Москва като "явно незачитане на правилата и принципите на международното право" и казва, че подготвя отговор заедно със страните партньори.

Без да коментира изявленията на Украйна, Русия съобщи, че в кримското пристанище Севастопол са пристигнали шест военни кораба

Според Politico натрупването на руски военноморски сили близо до Украйна е достигнало нивата от Студената война. Изданието нарича разрастването на руската флота в Черно море „опасен момент“ и цитира пенсионирания адмирал Джеймс Фого, главнокоманващ военноморските сили на САЩ и НАТО в Европа до 2020 г.: „Не сме виждали подобно движение в Черно море в най-новата история“. 

Politico посочва също, че три самолетоносача на НАТО и изтребители в Източна Европа наблюдават региона, а британски самолетоносач е поставен в бойна готовност, за да може да се разгърне бързо при необходимост.

Де факто, руското учение край анексирания през 2014 г. Кримски полуостров е икономическа блокада на Украйна. Киев е един от водещите световни износители на стомана, зърно и слънчогледово олио и осъществява износа си основно чрез пристанищата на Черно и Азовско море, в т.ч. Одеса, Южний, Черноморск, Херсон, Мариупол и Бердянск.

Планираното военноморско учение, паралелно с мащабните военно-тренировъчни действия в Беларус отговарят на въпроса какво иска Русия и отговорът не показва уважение към международните закони и суверенитета на държавите, откъснали се от бившата съветска зона. 

Действията на Москва меко казано не кореспондират с абсурдните изявления, че предприетите военни учения са резултат от страха на Русия за собствената ѝ безопасност. Точно обратното – от началото на кризата, която предизвика, Кремъл не е направил нито една стъпка в посока на деескалацията и запазването на мира в Европа.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: