Хакери удариха беларуските железници, за да спрат руските войски

Хакери удариха беларуските железници, за да спрат руските войски Снимка: isgtech.com

От групата, наричаща себе си „Киберпартизани”, заявиха в понеделник, че са заразили мрежата на държавната железопътна система със зловреден софтуер (ransomware) и ще предоставят ключа за декриптиране, само ако президентът на Беларус Александър Лукашенко спре да подкрепя Русия за възможното нахлуване в Украйна.

„Хактивистите” написаха в Telegram: „Беларуските железопътни линии (БелЖД) тези дни позволяват на окупационните руски войски да влязат в нашата земя. Като част от нашата кибер кампания „Пекло” („Ад”), криптирахме по-голямата част от сървърите, базите данни и работните станции на БелЖД, за да забавим и нарушим работата на железниците”.

Атакувани са били десетки бази данни. Кибератаката съзнателно не е засегнала системите за автоматизация и сигурност, за да се избегнат извънредни ситуации, съобщава detv.us, цитирайки технологичния блог arstechnica.com.

В директно съобщение представител на групата казва още, че киберкампанията „Пекло” е насочена към конкретни субекти и управлявани от правителството компании с цел да окаже натиск върху правителството на Беларус да освободи 50 политически затворници, които най-спешно се нуждаят от медицинска помощ, и да спре влизането на руски войски в Беларус, за да не бъде използвана страната като плацдарм за нахлуване в съседна Украйна.

„Правителството продължава да потиска свободната воля на беларусите, затваря невинни хора, държи незаконно хиляди политически затворници. Основната цел е свалянето на режима на Лукашенко, запазването на суверенитета и изграждането на демократична държава с върховенство на закона, независими институции и защита на правата на човека“, пише един от кибер-партизаните. 

Групата публикува и изображения, които изглежда отбелязват атакуваните локации в мрежата на беларуските железници. Онлайн-продажбата на билети, разписанието и товарните влакове са блокирани, а сайтът на беларуските железници публикува предупреждение и извинение към пътуващите, с допълнението, че работи по отстраняването на проблема.

Според The Washington Post, белоруското министерство на отбраната е потвърдило в понеделник, че руските войски пристигат в страната за голямо тренировъчно учение следващия месец. Същия ден в социалните мрежи се появи и видео, показващо руски военни конвои и влакове с военна техника, които се движат през Южна Русия и Беларус.

Според работници от белоруските железници, до миналия петък в Беларус са пристигнали не по-малко от 33 руски военни влака с оборудване и войски, за съвместни стратегически учения. Според източника, в следващите дни се очакват още над 150 ешалона. С това руските войски около Украйна вероятно далеч ще надхвърлят дислоцираните вече 120 000 военнослужащи на границата между Русия и Украйна.

Кибер-партизаните обясниха, че достъпът до беларуските железници не е бил труден. "Тази мрежа има много входни точки и не е добре изолирана от интернет. Кибер-партизани влязоха през една от тези точки и след това отвътре засегнаха много други точки”.

От компанията за кибер-сигурност SentinelOne казват, че не са в състояние да потвърдят или да отрекат атаката, но смятат, че предоставените изображения потвърждават пробив в мрежата на железопътния транспорт на Беларус.

„Ако се потвърди, това е интересен обрат в историята на зловредния софтуер. Досега го смятахме само за източник на неправомерна финансова печалба, но не и като инструмент за съпротива”, казват кибер-гардовете. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: