Кремъл е разтревожен от евентуално изземване на руска собственост в Обединеното кралство

Кремъл е разтревожен от евентуално изземване на руска собственост в Обединеното кралство Снимка: irishtimes.com

Вчера руските власти предупредиха за „ответни мерки”, ако Великобритания „заграби” имотите на руски олигарси в Лондон.

Британският външен министър Лиз Тръс обеща в неделя да представи тази седмица законодателен пакет мащабни санкции срещу „всяка компания, представляваща интерес за Кремъл“. Предложението ѝ е част от мерките, които Обединеното кралство ще предприеме, за да предотврати евентуално нахлуване на Русия в Украйна.

„Олигарсите на Путин няма да има къде да се скрият“, каза Тръс пред Sky News. На въпроса каква е възможността за отнемане на имоти във Великобритания, тя отговори, че все още „нищо не е на масата“.

Говорителят на руското правителство Дмитрий Песков определи предупреждението на Тръс като „изключително тревожно изявление, което подкопава привлекателността на Обединеното кралство”, включително и за инвеститори. 

„Атака на една конкретна страна срещу руския бизнес, разбира се, предполага ответни мерки“, каза Песков, цитиран от държавната агенция ТАСС и добави, че Москва ще „изхожда от собствените си интереси, когато формулира ответни мерки“.

От своя страна Лиз Тръс определи предложението си като предизвикателство и потвърди, че Обединеното кралство ще пристъпи към „изкореняването“ на финансови индустрии и недвижима собственост на свързани с Кремъл олигарси. Тя каза, че те представляват „реална заплаха за свободата и демокрацията в Европа и това е по-важно от краткосрочните икономически печалби”. 

Предложението ѝ за новите санкции идва след изявленията на британския премиер Борис Джонсън за решаващо участиие на Великобритания в предотвратяването на руските апетити към Изиточна Европа и бившите руски балтийски републики. Вероятно не е без значение и че няколко комисии на британския парламент разследваха руски дарения за управляващата консервативна партия и повдигнаха въпроса за спиране на „перачницата” на руски пари в Лондон.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: