В Идлиб децата не учат, а работят

В Идлиб децата не учат, а работят Снимка: стопкадър Euronews

13-годишният Ибрахим, който живее в сирийския град Идлиб, работи от 8 до 19 ч. в автосервиз

Под наблюдението на шефа си работи, без да изправя гръб. Ръцете му са покрити с машинно масло:

„Разглобявам двигателя, скоростната кутия, изваждам гарнитурите на главата. Правя всичко, което ми кажат. Когато нещо не се получава, викам шефа за помощ. Искам да стана механик, когато порасна и да отворя собствена работилница. Не завърших училище, защото беше затворено."

60% от децата, живеещи в провинция Идлиб, която все още е под контрола на Турция и ислямистката групировка Хаят Тахрир ал Шам, не учат.

Тук функционират само една трета от училищата.

Има редица пречки за поддържане на образованието. Едно от тях е липсата на финансиране. Учителите не получават заплащане с месеци.

Особено трудна ситуация се разви с образованието на момичетата. Те имат право да учат в един клас с момчета само в основното училище до 10-годишна възраст. Цялата образователна система в Идлиб е под контрола на възпитаниците на кораничните училища.

Много деца нямат друг избор, освен да работят, за да помогнат на родителите си, изпаднали в бедност.

Според Ибрахим той печели 100 турски лири (действителната валута на тази територия) на седмица в автосервиза, тоест 6,64 €, от които запазва само 10 или 20 лири за себе си, а останалите дава на баща си .

По материали на Euronews

* И́длиб е град в северозападната част на Сирия, административен център на мухафаза Идлиб. Населението му към 2004 година е 98 791 души, предимно мюсюлмани - сунити.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: