САЩ и Китай се консултираха за Украйна

САЩ и Китай се консултираха за Украйна Снимка: dawn.com

Двете страни настояват за деескалация и спокойствие.

Китайският външен министър Ван И и държавният секретар на САЩ Антони Блинкен говориха за Украйна в телефонен разговор късно в сряда, съобщи Reuters. 

В изявление на Държавния департамет на САЩ се казва, че разговорът е засегнал глобалната сигрност и икономическите рискове, породени от продължаването на руската агресия срещу Украйна. Документът посочва позицията на САЩ: „Държавният секретар Блинкен предаде, че деескалацията и дипломацията са отговорният път напред“.

В подобен дух е и част от изявлението на китайския външен министър: „Призоваваме всички страни да останат спокойни и да се въздържат от действия, които предизвикват напрежение и раздухват кризата“.

Същевременно Ван И е изразил в разговора позицията на Китайското външно министерство, която явно цели да балансира, но и да посочи приоритети. По повод възраженията на Русия срещу разширяването на НАТО в Източна Европа, Ван И е заявил, че сигурността на една страна не може да бъде за сметка на сигурността на други и че регионалната сигурност не може да бъде гарантирана чрез укрепване или дори разширяване на военните блокове.

„За да разрешим украинския въпрос, отправната ни точка трябва да бъде новото споразумение от Минск. То беше одобрено от Съвета за сигурност и е основен политически документ, признат от всички страни, така че трябва да се прилага ефективно. Докато усилията се полагат в съответствие с посоката и духа на споразумението, Китай ще ги подкрепя", каза Ван И. 

Спорзумението "Минск - 2" от 2015 г. включва прекратяване на военните действия и изтегляне на военните формирования от сепаратистките проруски територии в източната част на Украйна. Проблемът обаче е твърдението на Русия, че не е част от този конфликт и следователно споразумението не се отнася до нейните действия - позиция, която практически блокира документа.

Китай засилва връзките си с Русия, заради несъгласието на Съединените щати по редица въпроси - от търговията до правата на човека, Тайван и морските претенции на Китай. Ван И засегна и тази тема, като каза на Антъни Блинкен, че Съединените щати "продължават да правят грешки в думите и делата си по отношение на Китай, причинявайки нови сътресения в отношенията".

Според изявлението на Китайското външно министерство, позоваващо се на разговора между двамата, „Основният приоритет в момента е САЩ да спрат да се занимават със Зимните олимпийски игри в Пекин, да спрат да играят с огъня по въпроса за Тайван и да спрат да създават различни антикитайски клики“. Не може да не направи впечатление сходството в императивния тон на Русия и Китай, както и своеобразната интерпретация на суверенитета като първостепенно право на всяка държава в нейните избори за гарантиране на сигурността ѝ.

Руският президент Владимир Путин, когото САЩ заплашиха с лични санкции, ако Русия нахлуе в Украйна, възнамерява да посети Китай следващата седмица за откриването на Зимните олимпийски игри, които започват на 4 февруари. Междувременно според The Telegraph, Китай категорично отрече Си Дзинпин да е поискал от Владимир Путин да отложи потенциална инвазия в Украйна, докато Пекин приключи домакинството на Зимните олимпийски игри.

САЩ, Канада, Австралия и Великобритания обявиха, че няма да изпращат държавни служители на игрите поради потъпкването на човешките права в Китай. Китай отрече и се обяви срещу „политизацията на спорта”.  

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: