Възможно ли е Съединените американски щати да се разпаднат?

Възможно ли е Съединените американски щати да се разпаднат? Снимка: Shutterstock

Експерти назоваха три най-вероятни сценария това да се случи

Автори от изданията National Interest, Bloomberg и експерт от ЦРУ изтъкнаха три причини, поради които САЩ може да престанат да съществуват, пише Life.

Заради малцинствата. 

Според мнението на експерта от National Interest Максим Кац, расовият въпрос може да бъде ключов по отношение на разпадането на САЩ. Чернокожите и латиноамериканските граждани ще станат повече от белите, което може да предизвика гнева на основателите на Щатите. Освен това, напоследък политиката на мултикултурализъм предизвиква възмущението на много консервативни американци. По думите на журналиста през 2040 г. всичко това ще доведе до въоръжена конфронтация между двете страни.

Заради политическите противоречия. 

Републиканците и демократите днес представляват различни жители на САЩ. Така например,  републиканците често се отличават със своята религиозност, те са консервативни, поддържат свободата по отношение на носенето на оръжие, както и ограничаването на правата на мигрантите. Демократите са предимно атеисти, ратуват за мултикултурализъм, подкрепят малцинствата, вярват, че държавата трябва до голяма степен да контролира живота на човека. Според Макс Хейстингс, анализатор на Bloomberg , кризата ще настъпи съвсем скоро.

Заради военна или технократична диктатура. 

Барбара Уолтър, специалист от ЦРУ, смята, че Щатите може да престанат да съществуват поради военен преврат. Така например, през януари 2021 г. се случи превземането от гражданите на Капитолия. Освен това, експертите са уверени, че подобен преврат може да стане реалност още през 2024 година. Ако в този случай властта се окаже в "черните полковници", тогава много щатове могат да излязат от състава на САЩ.

Още един вариант за развитие на събитията е технократичната диктатура. Тези, които вярват в теориията на заговора смятат, че това вече се случва в Америка, но се "прикрива" от борбата с COVID-19. Цензурата, ограниченията на свободата на словото и други действия на властите представляват сами по себе си стъпки към въвеждането на цифрова диктатура в Щатите. Един ден в страната ще обявят несменяемостта на властта и в отговор на това ще започнат размирици.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: