Европейската комисия наложи солидна глоба на Полша

Европейската комисия наложи солидна глоба на Полша Снимка: https://pixabay.com/

Европейската комисия задейства процедурата за санкции срещу Полша за неспазване на решението на Европейския съд за затваряне на въглищната мина "Туров"

Варшава беше задължена да плаща по половин милион евро за всеки ден на работа на предприятието. Тези пари ще бъдат приспаднати от дължимите плащания към Полша от  Европейския съюз.

Първото плащане, което Брюксел ще удържи от полските фондове, е над 15 милиона евро, каза говорителят на Европейската комисия Балаш Уйвари:

Крайният срок за изпълнение на първото искане за плащане, което Комисията изпрати до полските власти на 10 ноември, изтече вчера – изтекоха 45 + 15 дни, отпуснати за това. Така преминаваме към следващата процедура по правилата на финансовото регулиране."

Европейският съд постанови да се замрази работата на мина "Туров" като временна мярка по делото на Чехия, което налага затварянето на мината поради замърсяване на околната среда. 

Тази седмица Варшава и Прага обявиха, че са близо до предварително споразумение и искът може да бъде оттеглен в близко бъдеще.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: