Професор Ерлих прогнозира, че Земята е на прага на шестата вълна на масово измиране

Професор Ерлих прогнозира, че Земята е на прага на шестата вълна на масово измиране Снимка: https://pixabay.com/

Професорът от Станфордския университет Пол Ерлих прогнозира в интервю за Daily Mail, че Земята се намира на прага на шеста вълна на масово измиране

„Масовото измиране е само една от взаимосвързаните екзистенциални заплахи, пред които е изправена цивилизацията, други включват нарушаване на климата, глобално отравяне и възобновяване на надпреварата в ядрените оръжия“, предупреди той.

Според експерта сериозни щети на планетата могат да причинят наводнения, суши и горски пожари, причинени от изменението на климата.

В същото време той подчертава, че макар да има известни противоречия относно причините за предишните пет масови измирания, в научните среди няма нито дума за причината за продължаващото шесто.

„Има твърде много хора и най-богатите от тях консумират твърде много, а това се задълбочава от   половия фактор,  расово и икономическо неравенство“, каза Ерлих.

През октомври американски учени от Технологичния институт на Джорджия посочиха възможна версия за гибелта на човечеството. Според тях в бъдеще хората могат да се сблъскат с недостиг на кислород и да умрат, тъй като количеството му на планетата може да намалее   милион пъти.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: