Птиците и влечугите имат подобни на човешките сълзи

Птиците и влечугите имат подобни на човешките сълзи

® pixabay.com/

Изследовател събира сълзи от синьочела амазона. Открива, че макар сълзите на бозайници като кучета и коне да са по-бизки до човешките, то в сълзите на птиците, влечугите и хората има подобни количества електролити.

Птиците и влечугите може да не приличат на хора по много начини, но имат подобни на нашите сълзи.

Съставът на човешките сълзи е добре познат, но досега имаше много малко изследвания за състава и структурата на сълзите при влечуги, птици и други бозайници.

Липсата на изследвания може да се смята за противопоказна, тъй като познаването на сълзите при различните предоставя възможност за по-добро лечение на очите както за хората, така и за животните, а също и да разшири разбирането ни за еволюционните начини на адаптиране при животните, според ново проучване във Frontiers in Veterinary Science.

В Бразилия изследователи събират проби от сълзите на няколко вида птици и влечуги, включително макави, ястреби, сови, папагали, костенурки, каймани.

„Важно е да се изучават здрави животни, за да се лекуват болните, защото видовете зависят от зрението им - казва Ариан Ориа, водещ автор на проучването и професор по клинична ветеринарна медицина във Федералния университет в Баия в Салвадор, Бразилия. - Животните не са в състояние да живеят без зрение в дивата природа. Морска костенурка без зрение ще загине."

Хората също трябва да имат това, което изследователите наричат здрава „очна повърхност“ - външният слой на окото, включително роговицата, сълзите и ръбовете на клепачите. В противен случай биха иизпитвали дискомфорт вследствие на зачервяване и сърбеж. Възможни са и по-тежки проблеми със зрението.

Новото проучване открива както прилики, така и разлики с човешки сълзи, които могат да бъдат ключови за ветеринарното лечение и очните заболявания. Въпреки че сълзите на бозайници като кучета и коне са по-близки до човешките, в сълзите на птиците, влечугите и хората има подобни количества електролити (но при птиците и влечугите концентрацията е малко по-висока).

Изследователите също така разглеждат формите, които се образуват при кристализация, когато сълзите изсъхнат. Това може да даде представа за вариациите на типовете сълзи и дори да разкрие някои видове очни заболявания.

Въпреки сходния състав на сълзите при различните животински видове, изненадващо кристалните структури показват по-голяма вариация. Кристалните структури в сълзите на морската костенурка и каймана са най-отличителни, вероятно продукт на адаптиране към тяхната водна среда.

Околната среда е ключова

Изследването на сълзите дава на учените важна представа за състоянието на хабитатите на животните и нивата на замърсяване. Това е така, защото животните със сходно местообитание имат подобни сълзи, а заобикалящата среда оказва огромно влияние върху състава на сълзите, казва Ориа пред CNN.Прочетете още за:
влечуги птици сълзи

  1 
  0