Нов рекордно скоростен интернет

Нов рекордно скоростен интернет

® vesti

Учени от австралийските университети Monash, Swinburne и RMIT обявиха постигането на нов рекорд за скорост в интернет.

Използвайки един чип, изследователите успяха да постигнат скорост на пренос на данни от 44,2 Tbps на влакно, което е десетки хиляди пъти по-бързо от конвенционалния широколентов достъп.

Подробностите на експеримента са описани в статия, публикувана в научното списание Nature Communications. Според американския уебсайт за технологични новини The ​​Verge, тази скорост е достатъчна, за да изтеглите съдържанието на 50 Ultra HD Blu-ray дискове от 100 GB всеки само за секунда.

Технологията micro-comb, която осигурява по-ефективен и компактен начин за прехвърляне на данни, спомогна за постигане на рекордни скорости. В полеви изпитания тя участва за първи път.

Забележително е, че новата планка е само с един интегриран чип на 75-километров участък от стандартен оптичен кабел, който дублира инфраструктурата на австралийската национална широколентова мрежа (NBN). Това означава, че в бъдеще технологиите могат да бъдат интегрирани в съществуващи далекосъобщителни мрежи.

Възпроизвеждането на игри или поточно видео със скорост 44,2 Tbps няма да е възможно скоро. Ако технологията стане комерсиална, тя първо ще бъде използвана за свързване на центрове за данни.Прочетете още за:
micro-comb интернет скорост

  0 
  1