Бърни Сандърс се оттегли от битката за президент на САЩ

Бърни Сандърс се оттегли от битката за президент на САЩ

® thedailybeast.com

Оттеглянето на Сандърс поставя фокуса на борбата за Белия дом върху Джо Байдън и Доналд Тръмп

Прогресивният кандидат Бърни Сандърс, изстрелял се до върховете на Демократическата партия, отпадна от надпреварата за Белия дом през 2020 г., оттегляйки се от първичните избори. По този начин бившият вицепрезидент Джо Байдън остава единственият кандидат за номинацията на демократите и се очаква да се изправи лице в лице срещу Доналд Тръмп през ноември тази година.

Сандърс държеше фронта на битката за номинациите и се надяваше да остане поне до късния април, но в live-stream, излъчван пряко от интернет страницата на кампанията му, Сандърс неочаквано обяви оттеглянето си. Той благодари на „неуморната армия от привърженици". Сандърс обърна внимание, че нуждата от една от основните точки на политическата му програма, „Здравеопазване за всички“, е по-очевидна от всякога.

Фокус на предстоящите избори се очертава да бъде битката между Доналд Тръмп и Джо Байдън. Все още не е ясно как това политическо състезание ще протича в условията на пандемията от коронавируса, отменила всички политически събития.

Оттеглянето на Сандърс от надпреварата през 2020 г. остави прогресивните избиратели без кандидат и Байдън ще бъде изправен пред предизвикателството да обедини привържениците на раздробената партия.

В онлайн обръщение към поддръжниците си Сандърс благодари и изрази вяра, че резултатите от борбата му тепърва ще променят облика на САЩ: „Искам да изразя дълбока благодарност на всеки един от вас за приноса в създаването на безпрецедентна кампания на работниците и обикновените хора, която даде значителен импулс за промяна в нацията ни.” 

Джо Байдън призна в свое изявление, че Сандърс е успял да „направи нещо много рядко в политката, раздвижвайки я". И допълни: „Сенатор Сандърс и неговите поддръжници промениха диалога в Америка. Проблемите, на които не се обръщаше нужното внимание, заедно с тези, за които нямаше и най-малката надежда да бъдат обсъждани, сега са център на политически дебат.“ 

Байдън добави, че дори да споделя различно виждане от това на Сандърс за решаването на проблемите, „крайната им цел” е обща.
Прочетете още за:
избори президент САЩ

  0 
  0