Полицията в Амстердам подгони протестиращите с кучета

Полицията в Амстердам подгони протестиращите с кучета Снимка: express.co.uk

Вчера хиляди хора се събраха в Амстердам, за да протестират срещу локдауните и ваксинациите.

Протестиращите, снабдени с жълти чадъри,блокираха главна пътна артерия, разхождайки се по платното под звуците на музика, в знак на противопоставяне на мерките на правителството, съобщи express.co.uk. 

Кметът на Амстердам Фемке Халсема издаде извънредна наредба, с коятодаде право на полицията да разчисти централния Музеен площад, след като демонстрантите нарушиха забраната за провеждане на публични събирания и разпореждането за носене на маски и спазване на социална дистанция.

Шокиращи кадри в социалните мрежи показват как полицейските сили за борба с безредиците с бухалки и щитове се опитват да разгонят тълпата, а полицейски кучета скачат срещу протестиращите.

Подобно на други европейски страни, Нидерландия наложи мерките в опит да предотврати нова вълна от варианта Omicron, която заплашва да претовари напрегнатата система на здравеопазване.

Ограниченията създадоха хаос. Много хора се втурнаха в събота, за да се запасят с подаръци и храна. Поне до 14 януари са затворени всичи магазини, освен тези с основни стоки, както и ресторанти, фризьорски салони, фитнес зали, музеи и други обществени места. Според действащите ограничения,публичните и частни събирания на повече от двама души са забранени дори на открито.Всички училища ще останат затворени поне до 9 януари.

Работниците в хотелиерството поискаха компенсация за пропуснати доходи през празничния сезон, докато собствениците на фитнес зали подчертаха важността на упражненията по време на здравна криза.

Болниците от седмици отменят редовните дейности, тъй като се опитват да избегнат криза с болничните легла и да запазят капацитета си за пациенти с Covid-19.

Правителството заяви в събота, че ще ускори прилагането на бустерни ваксини след бавното начало на кампанията и сега има за цел преди края на месеца да достави допълнителни ваксини за всички на възраст над 60 години. Очевидно, другата цел е париране на протестите, които започнаха да стават лоша традиция в нидерланската столица.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: