Австрия легализира евтаназията

Австрия легализира евтаназията

Евтаназия могат да поискат само неизлечимо болни, както и тези, които страдат от заболявания, причиняващи непоправими сериозни вреди на здравето

В Австрия влезе в сила закон, позволяващ евтаназията. Процедурата е достъпна за неизлечимо болни пациенти, които искат да умрат.

Според BBC парламентът на страната легализира евтаназията през декември, след като конституционният съд постанови, че категоричната забрана "нарушава правото на хората да изразяват волята си".

Неизлечимо болните, както и тези, които страдат от заболявания, които причиняват непоправими сериозни вреди на здравето, ще могат да помолят властите за помощ за доброволно оттегляне от живота. Те ще трябва да предоставят потвърждение на диагнозата и да докажат способността си да вземат свои собствени решения.


Всеки случай на евтаназия трябва да се разглежда независимо от двама лекари. Един от тях трябва да е специалист по палиативни грижи.

След медицинско одобрение пациентите ще имат 12 седмици (или 2 седмици, ако са неизлечимо болни), за да обмислят решението си за последен път. Тогава те ще могат да направят официално изявление пред адвокати или нотариуси и да закупят специален препарат в специални аптеки, чието название ще бъде известно само на тези адвокати и нотариуси.

Евтаназията за непълнолетни и хора с психични заболявания е забранена.

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: