Без татуировки за футболните национали на Китай

Без татуировки за футболните национали на Китай Снимка: paudal.com

Набирането на нови национални играчи с татуировки е строго забранено, включително и за младежките отбори, разпореди Главното управление на спорта на страната (GAS)

В изявление на спортната администраци се казва, че членовете на националния отбор по футбол, които имат татуировки, са „посъветвани да ги премахнат“, Това важи дори за национални зведи като халфа Джан Лин Пенг. Според спортната администрация, този ход ще бъде "добър пример за обществото". 

„При специални обстоятелства татуировките трябва да бъдат покрити по време на тренировка и състезание, със съгласието на останалата част от екипа“, се казва още в изявлението.

Китай се опитва да премахне татуировките от телевизионния екран и медиите още от 2018 г. Затова някои професионални футболисти крият боди-арта си с фанелки с дълъг ръкав.

В китайската култура татуировките имат по-скоро смисъл на стигма – в миналото те са били използвани като клеймо на престъпници, а в наши дни все още са атрибут на организирани престъпни групи в Източна Азия. Сред някои етнически групи там татуировките често се смятат за белег на нецивилизованост. Рисунките по тялото не се одобряват и от управляващата комунистическа партия в Китай, но стават все по-популярни сред младите китайци.

По-рано тази година китайският медиен регулатор обяви, че затяга правилата за така нареченото „нездравословно съдържание“. Телевизионните и интернет изяви на спортни личности с татуировки и коса на опашка дори се заличаваха на екрана. 

Миналия декември мач от женското университетско футболно първенство беше отменен, защото някои от състезателките не изпълнили директивата на Националната младежка футболна лига да не са с боядисани коси и по-точно „Във всеки етап на дейността си спортистите не трябва да имат татуировки, да боядисват косите си, да носят странни прически или каквито и да било аксесоари, защото в противен случай няма да бъдат допуснати до състезанието".

Контролът над личния живот на китайците очевидно става все по-сериозен приоритет за китйското правителство и този път се разпростря върху спортистите, които както навсякъде, са кумири на младото поколение и дават тон в модата.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: