Европейските сертификати за бустерна доза срещу COVID-19 ще бъдат прегенерирани

Европейските сертификати за бустерна доза срещу COVID-19 ще бъдат прегенерирани Снимка: БНР

Това се налага, тъй като Европейската комисия промени начина на обозначаване на броя на поставените бустер дози в цифровия сертификат за COVID-19 на ЕС

Всички европейски зeлени сертификати за поставена бустерна доза срещу COVID-19 ще бъдат прегенерирани и могат да бъдат изтеглени от портала на Националната здравно–информационна система (НЗИС) от 20 декември 2021 г., съгласно Заповед на министъра на здравеопазването, с която са утвърдени новите образци.

Това се налага, тъй като Европейската комисия промени начина на обозначаване на броя на поставените бустер дози в цифровия сертификат за COVID-19 на ЕС. Според новите изисквания, които влизат в сила в целия ЕС от 01.01.2022 г., бустерната доза за двудозовите ваксини ще бъде обозначена като „3/3“ в сертификата, а при еднодозовите ваксини ще бъде отразена като “2/2”.

Всички граждани, които желаят да изтеглят европейски сертификат по новия образец, могат да посетят интернет портала на НЗИС след 20 декември 2021 г. на адрес https://www.his.bg/bg/dgc. Те трябва да въведат ЕГН, номер на лична карта и Националния референтен номер (НРН) на поставената бустерна доза или номера на някой от предишните генерирани сертификати. 

До този момент в ЕК нямаше единно становище за обозначаването на бустерна доза в европейския зелен сертификат и отделните държави  можеха сами да решават как да индикират допълнителната ваксина. България, както и други европейски държави, прие подхода тя да се обозначава като „3/2“ при двудозовите ваксини и като “2/1” при еднодозовите. 

Въвеждането на общи правила за обозначаването на реваксинация в ЕС налага преконфигуриране на системата за генериране на европейски зелени сертификати, която беше изградена от „Информационно обслужване“ АД по договор с Министерство на здравеопазването. „Издадените до момента сертификати за ваксинация ще продължат да са валидни на територията на ЕС, дори и бустерната доза да е обозначена в документа по различен начин от приетите нови правила“, каза изпълнителният директор Ивайло Филипов. 

До този момент са генерирани близо 195 хил. европейски сертификати за поставена бустерна доза.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: