Словакия стимулира хората да се ваксинират с по 300 евро

Словакия стимулира хората да се ваксинират с по 300 евро Снимка: стопкадър Euronews

А Германия въвежда задължителна ваксинация за здравните работници

 Както се очакваше, в петък германският парламент прие закон, според който до средата на март всички работещи в болници, лекарски кабинети и старчески домове ще трябва или да се ваксинират, или да са преболедували коронавирус.

Освен това документът позволява на зъболекари и ветеринарни лекари да ваксинират хора, съобщава Euronews.

"Няма време за губене. Федералното правителство има много планове, но цел номер едно, нашата основна цел, е да защитим населението по време на здравна криза", каза германският здравен министър Карл Лаутербах.

Междувременно Чехия - също от март - направи ваксинацията задължителна за възрастни хора над 60-годишна възраст. Освен това ще трябва да бъдат ваксинирани здравни работници, полицаи, пожарникари, спасители и военни. Сега заболеваемостта от COVID-19 в страната е една от най-високите в Европа.

А Словакия насърчава хората да се ваксинират финансово: в четвъртък правителството обеща да плати 300 евро на ваксинираните жители на страната над 60 години. Днес само 46,5% от словаците са ваксинирани.

Междувременно Дания налага отново ограничения. Училищата преминават към онлайн обучение, нощните клубове се затварят, а баровете и ресторантите вече ще работят само до полунощ. В страната вече са регистрирани около 400 случая на заболяването, причинено от "омикрон". 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: