Германия по пътя към задължителната ваксинация

Германия по пътя към задължителната ваксинация Снимка: стопкадър Euronews

Германският парламент обсъжда законопроект, с който ще задължи персонала на болниците и старческите домове да се подлага на задължителна ваксина срещу коронавируса

 Наблюдателите гледат на гласуването като на генерална репетиция за февруарския дебат относно много по-противоречив законопроект за всеобща ваксинация, пише Euronews.

Новият германски канцлер Олаф Шолц е привърженик на тази мярка. По-рано, на среща с властите на федералните провинции, той отбеляза колко е важно представителите на различни социални групи да избягват нецивилизовано поведение.

Няма нищо изненадващо във факта, че този или онзи въпрос може да предизвика силни емоции у човек.

Но е напълно неприемливо да изразявате мнението си по заплашителен начин. Много, много малко правят това - онези, които внезапно организират шествия с факли пред частни къщи. Това не може да се толерира. В същото време трябва да се грижим добре за тези, които са скептични по отношение на ваксинацията. Само защото някои от тях са агресивни, не означава, че всички скептици са агресивни."

Според германското министерство на здравеопазването малко над 69% от населението на страната от 83 милиона днес е напълно ваксинирано.

В съседна Дания, където всички ограничения бяха премахнати през септември, властите затягат мерките за ограничаване на вируса.

От 15 декември училищата в страната ще бъдат затворени, работата на ресторанти, клубове и барове ще бъде ограничена, а повечето работници ще бъдат посъветвани да работят дистанционно. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: