Oмикрон в Европа

Oмикрон в Европа Снимка: стопкадър Euronews

Във Франция са потвърдени най-малко 12 случая на зараза с омикрон щама на коронавируса

В понеделник в Париж ще се проведе заседание на Съвета по отбрана, на което ще се обсъдят въвеждането на допълнителни мерки за борба с пандемията. Според Министерството на здравеопазването на страната пикът на петата вълна се очаква във Франция в края на януари. Местните жители са призовани да си направят бустерна ваксина, съобщи Euronews.

"Обмисля се възможността за ваксиниране на деца на възраст между 5 и 12 години. Във всеки случай не може да става дума за задължителна ваксинация на децата, но ние, разбира се, сме внимателни към изявленията на властите", каза образователният министър на Франция Жан-Мишел Бланке.

В Хърватия има намаление на заболеваемостта, но натоварването върху здравната система на страната остава високо. В същото време властите на страната са уверени, че няма научна причина за задължителна ваксинация.

В Обединеното кралство премиерът Борис Джонсън си направи бустерна ваксина срещу коронавируса. Британски лекари предупреждават, че вариантът на омикрон може да предизвика огромна вълна от заболеваемост в страната. Досега повече от половината от инфекциите с новия щам в Обединеното кралство са били при хора, които са преминали пълния курс на ваксинации.

 

Общо във Великобритания вече са открити над 50 случая на инфекция с омикрон-щам.В същото време премиерът препоръча на британците да се подготвят за Коледа по обичайния начин.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: