Трагедия в Барселона

Трагедия в Барселона

Рано тази сутрин при пожар в част от сграда загина семейство от двама възрастни и две деца.

Жертвите са се самонастанили в опразнен стар банков офис в центъра на каталунската столица, превръщайки го в свой дом преди около две години, въпреки липсата на сертификат за експлоатация на тази част от сградата. Кметът Ада Колау осъди ситуацията с множеството празни офиси в града и посочи, че състоянието на изоставените сгради се пренебрегва, съобщава larazon.es.

Все пак, социалните служби на Общинския съвет на Барселона са предложили помощ на семейството, когато са установили, че в помещението живеят деца. Помагали са им с храна и са предложили образование на по-големия син, както и медицинско наблюдение за цялото семейство. 

Властите отбелязват, че не са редки случаите, когато семейства и хора без ресурси или в риск от изгонване от жилищата им са принудени да заемат помещения и складове, за да имат покрив над главата си. Както обясни каталунският министър на вътрешните работи Жоан Игнаси Елена, тази сутрин в помещението би трябвало да навлязат силите на реда, заради дългите съдебни спорове и битки, породени от проблеми на съвместното съществуване с останалите обитатели на сградата. 

Има данни, че между три и четири сутринта се е случило нещо, но властите до момента нямат доказателства, че така е възникнал пожарът.  Жоан Игнаси Елена описа събитието като "ужасна трагедия на семейство, което както много други, е живяло в тежка ситуация, която обаче за съжаление сме счели за приемлива". 

Той посочи, че следствието ще разнищи причините за случилото се и призова за подкрепа и спазване на следствената тайна. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: