Германският регулатор спря сертифицирането на газопровода "Северен поток 2"

Германският регулатор спря сертифицирането на газопровода "Северен поток 2"

Цената на газовите фючърси на хъба TTF скочи с почти 6%, след като германският регулатор обяви спирането на сертифицирането на проекта "Северен поток 2"

 Цената на хиляда кубически метра газ се увеличи до 1048 долара.

Германската федерална мрежова агенция "преустанови сертифицирането на Nord Stream 2 AG като независим транспортен оператор" поради организационни и правни проблеми, предаде ТАСС позовавайки се на регулатора.

В резултат на проверката на документите агенцията стигна до заключението, че сертифицирането на оператора на газопровода „Северен поток 2“ може да се разглежда само ако операторът има правна форма в съответствие с германското законодателство“, се казва в изявлението.

Процесът на сертифициране ще се възобнови, когато операторът, със седалище в швейцарския град Цуг, прехвърли основния капатил на германския сегмент, на германското дъщерно дружество.

За решението агенцията информира германското министерство на икономиката и енергетиката и представители на Европейската комисия.

Строителството на "Северен поток 2" беше напълно завършено на 10 септември тази година, почти две години по-късно заради санкциите на САЩ.

За да се стартира газопровода, е необходимо да получи регистрация като независим транспортен оператор.

Германската федерална мрежова агенция не може да забрани транспорта на газ, но ако той започне преди регистрацията, операторът ще бъде глобен.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: