Мъск плати за един туит 50 милиарда долара

Мъск плати за един туит 50 милиарда долара Снимка: https://pixabay.com/

Миналия уикенд Илон Мъск, който основа аерокосмическата компания SpaceX и производителя на електрически автомобили Tesla, попита потребителите на Twitter дали биха подкрепили продажбата на 10% дял на Мъск в Tesla

Гласуването приключи в понеделник, като повече от половината от участниците в анкетата в Twitter подкрепиха решението на Мъск да продаде половината от своя дял.

Мъск, най-богатият човек на планетата със състояние от над 300 милиарда долара, притежава 21% от Tesla. Именно този пакет изведе Мъск начело в списъците на най-богатите – в индекса на милиардерите на Bloomberg и Forbes. Акциите на Tesla започнаха да се покачват няколко пъти миналата година и продължиха тази година.

Но с отварянето на американския пазар в понеделник акциите на Tesla започнаха да падат - с 5%. В края на търговията във вторник акциите паднаха с още 12%. В резултат на това цената на пакета на Мъск и неговото състояние паднаха с 50 милиарда долара.

Това е рекорден спад в историята на Bloomberg Billionaires Index, без да се брои спадът от 36 милиарда в състоянието на основателя на Amazon Джеф Безос след развода му през 2019 г., съобщи Bloomberg.

Ситуацията се влоши, след като се появи новината, че Кимбъл - братът на Мъск - ​​е продал акции точно преди допитването. А във вторник сутринта се появи информация, че Мъск възнамерява да продаде акции, за да покрие личните си задължения, съобщи агенцията.

През август 2021 г. според документите на Tesla стана ясно, че около 88 милиона акции от Tesla на Мъск са били заложени „за обезпечаване на определен личен дълг“, съобщи CNN. По това време тези акции бяха на стойност 63 милиарда долара, а сега са 90 милиарда долара.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: