Украйна тества ваксина против COVID-19 на базата на дрожди

Украйна тества ваксина против COVID-19 на базата на дрожди Снимка: ferra.ru

Но не в собствената си страна, а в чужбина

В полския град Гданск започнаха да тестват върху мишки ваксина срещу коронавирус, разработена от учени от Института по клетъчна биология в Украйна. За особеностите на украинското лекарство на украинския интернет портал "Здраве 24", разказва Андрей Сибирни, директор на Института по клетъчна биология в град Лвов.

Според академика, разработването на ваксина, съдържаща продуценти на вирусни протеини на базата на дрожди, е отнело година и половина. Сибирни отбелязва, че изследванията се провеждат в Полша, тъй като в Украйна няма подходящи лаборатории.

„Сега експериментите по определяне на имуногенността на препарата са в последен етап в Полша. Ние смятаме, те че са имуногенни“, казва директорът на Института.

Той информира, че резултатите от изпитанията ще бъдат известни след две-три седмици и след това ваксината ще бъде изпробвана върху трансгенни мишки, уязвими към човешкия коронавирус.

Ако ваксината се окаже ефективна, тя ще бъде тествана върху доброволци.

В по-нататъшните планове влиза разработването на лекарства срещу COVID-19 под формата на таблетки или спрей, базирани на хуманизирани дрожди.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: