Скитското злато да бъде върнато на Украйна

Скитското злато да бъде върнато на Украйна Снимка: culture.voicecrimea.com.ua

Такова е решението на Апелативния съд в Амстердам от 26 октомври, оповестено на сайта на правосъдната структура.

Съдебното разпореждане обхваща над 2000 предмета, участвали в изложбата „Крим. Златният остров в Черно море”, гостувала през 2013 г. първо в Бон, Германия, а след това в нидерландския музей „Алард Пирсън” (APM), където се съхранява до днес.

Казусът възниква, след като през 2014 г. Крим беше обявен за руска територия – акт, който международната общност приема като окупация. Изложбата „Крим. Златният остров в Черно море” е организирана по културна спогодба между Украйна и съответните държави, където е представена.

За изложбата златните артефакти са подбрани от колекциите на четири музея в Крим - Централният Таврически музей и културно-историческите резервати Керч, Бахчисарай и Таврически Херсонес, които могат да обжалват решението пред Върховния съд в Хага и според съобщение на „Крим информ”, ще го направят.

„Шокиран съм от отвратителното и мерзко решение на европейското правосъдие и отношението му към правата, интересите и културното наследство на Крим. Ще го обсъдим с нашите юристи и ако те сметнат за процедурно възможно, ще обжалваме”, заяви директорът на Централния таврически музей Андрей Малгин.

Crimea. Golden Island in the Black Sea. Chronicle of the struggle for the  "Scythian gold" of Ukraine - Culture. Voice of Crimea
Снимка - culture.voicecrimea.com.ua

Според нормите на холандското право обаче, съдебното решение влиза в законна сила след решението на апелативния съд. Затова теоретично е възможно скитското злато да напусне Амстердам в близките месеци и да се върне в Украйна.

Президентът Владимир Зеленский нарече решеието на Амстердамския апелативен съд „дългоочаквана победа”. В Twitter той написа: „Скитското злато ще се върне в Украйна. Благодарен съм на съда за справедливото решение и за работата на нашите екипи от министрествата на правосъдието, външните работи и културната и информационна политика. Винаги си връщаме това, което е наше. Първо скитското злато, след това и Крим”.

Както съобщава interfax.ru, решението на Апелативния съд в Амстердам потвърждава решение на Областния съд на Амстердам от декември 2016 г. и отхвърля жалбата на кримските музеи от 2017 г. 

По думите на министъра на културата на Крим Арина Новоселская, застрахователната стойност на скитското злато е около € 2 милиона, но реалната – в пъти по-висока.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: