Полша заяви, че няма да плаща определените от съда на ЕС глоби

Полша заяви, че няма да плаща определените от съда на ЕС глоби Снимка: pixabay.com

Полша не може и не е длъжна да плаща глоби, наложени от Европейския съд, нито по решението относно мина "Туров“, нито по решението за работа на Дисциплинарната камара на Върховния съд.

Това заяви на брифинг министърът на правосъдието и генералният прокурор на Полша Збигнев Жобро. Общата сума на глобите е €1,5 милиона на ден.

"Полската държава не може да отстъпи пред беззаконието, независимо дали става дума за незаконни санкции по отношение на "Туров" или глоби за промени в съдебната система. Полша не може и не е длъжна да плати нито една злота", каза Збигнев Жобро, цитиран от ТАСС. Той увери, че като министър възнамерява да настоява именно за такава позиция на полските власти.

Вчера съдът на Европейския съюз в Люксембург задължи полското правителство да плаща ежедневно глоба от €1 милион ($1,16 милиона) поради отказа да спре работата на Дисциплинарната камара на Върховния съд.

По-рано съдът на ЕС нареди на Варшава да преустанови дейността на Камарата, но засега Полша не е представила подробни планове.

През септември същият съд задължи полското правителство да плаща глоба от €500 хиляди дневно, докато не прекрати добива на въглища в мина"Туров".

Кommersant

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: