Драстична ескалация на риболовния спор между Франция и Великобритания

Драстична ескалация на риболовния спор между Франция и Великобритания Снимка: detv.us

Френските власти задържаха британски риболовен траулер във френски води, а друг получи устно предупреждение на фона на ескалиращия спор за правата за риболов след Брекзит.

Френският ресорен министър Аник Жирарден каза, че корабите са били предупредени по време на проверки край Хавър през нощта и тъй като траулерът не е имал разрешение за риболов във френски води, е бил задържан. Уловът му може да бъде конфискуван, а рибарският кораб може да остане в пристанище Льо Хавър до плащане на депозит. Капитанът също рискува наказателни санкции, съобщи ВВС.

Министър Жирарден обясни, че проверките на британски кораби са стандартна процедура през сезона за улов на миди. Тя добави, че практиката ще продължи на фона на затягането на контрола в Ламанша и продължаващите дискусии за риболова между Обединеното кралство и Европейската комисия и предупреди, че  Франция ще премине към масови санкции следващата седмица ако спорът за риболовните лицензите след Брекзит не бъде разрешен до 2 ноември.

Обединеното кралство заяви, че заплахите от страна на Франция са "непропорционални" и нарушават международното право и търговските споразумения. Британското правителство търси „спешно изясняване“ на плановете на Франция и „ще обмисли по-нататъшните си действия в тази светлина“.

Предприетите действия от страна на Франция са отговор на решението на Обединеното кралство и о-в Джърси от миналия месец да откажат лицензи за риболов на десетки френски кораби. Френските власти твърдят, че това е в нарушение на сделката за Брекзит и предупредиха, че ще пристъпят към „целенасочени мерки“ от вторник следващата седмица, включително: забрана за влизане и блокиране на британски риболовни съдове във френски пристанища, засилване на граничните и санитарни проверки на стоки от Обединеното кралство, стриктни проверки на сигурността на британските кораби и камиони, пътуващи от и до Великобритания. 

Франция заяви също, че подготвя допълнителни санкции, които могат да включват прекъсване на доставките на електроенергия за о-в Джърси.

Френското правителство ще продължи да подкрепя своята рибарска индустрия и очаква отговори от Обединеното кралство „през следващите няколко дни“.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: