Пипалата на испанската „дълбока държава” са се разпростирали до кралската спалня

Пипалата на испанската „дълбока държава” са се разпростирали до кралската спалня Снимка: middleeastmonitor.com

Грандиозен скандал тресе Испания заради съдебен процес, разриващ меко казано нелицеприятни действия на испанските тайни служби.

Жозе Мануел Вилярехо, бивш полицейски комисар, е съден за изнудване и корупция. Смята се, че 70-годишният Вилярехо е бил в центъра на структура от „дълбоката държава”, действала десетилетия нарад.  Испанските медии от седмици твърдят, че политическата класа се страхува от процеса срещу бившия висш полицай и от факти, които показанията му биха могли да разкрият.  И опасенията се потвърдиха. 

По време на парламентарно изслушване Вилярехо направи изявление, което разтърси из основи испанската общественост. Описвайки дейността на Националния разузнавателен център (CNI), той заяви, че бившият испански крал Хуан Карлос е бил инжектиран със специални препарати, с цел да бъде ограничено сексуалното му желание, тъй като службите смятали, че поведението му към нежния пол представлява опасност за държавата. 

The ​​Times цитира изявлението на Жозе Вилярехо: „От Националния разузнавателен център инжектираха женски хормони и тестостеронови блокери на дон Хуан Карлос, за да ограничат либидото му, защото сексуалното му поведение се смяташе за проблем за държавата. Отнеха му всичко, той не можеше да бъде с жена или други подобни действия”.

Според The ​​Times, членовете на парламента били шокирани, а някои намерили обвиненията за смешни, сравнявайки ги със сюжет от „последния филм за Джеймс Бонд“.

Вилярехо твърди, че зад предполагаемата идея стои бившият шеф на разузнаването и близък съюзник на Хуан Карлос,  Феликс Санс Ролдан. Той обаче отрече да е играл някаква роля в „лечението” и каза, че е научил за това едва когато бивша любовница на Хуан Карлос му е казала. На нейните твърдения се позовава и Вилярехо, който също отрече да е участвал в акцията за контрол над сексуалните желания на бившия монарх.

Politico Europe коментира, че действията на структурата „опетняват репутацията на редица министри, бизнес лидери, висши фигури в съдебната система и дори на монархията“.

Смята се, че в светлината на разкритието симпатиите на испанците към бившия крал Хуан Карлос отново ще се засилят. Монархът в изгнание все още е изключително популярен в страната и испанците смятат, че е напрвил много за изграждането на Испания като социална държава.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: