Разтоварването на кораба „Verа SU“ ще елиминира риска от замърсяване на морските води

Разтоварването на кораба „Verа SU“ ще елиминира риска от замърсяване на морските води Снимка: МОСВ

Извършените пробонабирания показват наличие на нефтопродукти в морските води

Анализирани са резултатите от изпитване на водните проби, взети в периода от 15 до 17 октомври, след сигнал от Гранична полиция за опалесценция на повърхността на водата и силна миризма на нефтопродукти в района на кораба „Verа SU“.

Извършените пробонабирания показват наличие на нефтопродукти в морските води. Басейнова дирекция „Черноморски район“ незабавно е уведомила ИА “Морска администрация“ и областния управител на област Добрич,  като е издала предписания за предприемане на мерки, съобщава пресцентърът на МОСВ.

На 18 и 19 октомври районът е изследван с летателен апарат - дрон, при което е констатирано петно по протежение на бреговата ивица в района на инцидента.

Наблюдението върху хода на започналата спасителната операция потвърждава, че с действията по разтоварването на кораба постепенно ще бъде елиминиран рискът от замърсяване на морските води.

Екипите за наблюдение на МОСВ продължават да следят състоянието на водите в Черно море в непосредствена близост до заседналия кораб с цел проследяване на операцията по разтоварване.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: