Защо пеенето е полезно за здравето

Защо пеенето е полезно за здравето Снимка: ferra.ru

Учените изясниха, че пеенето е полезно както за физическото, така и за психическото здраве

Порталът Medical Xpress разказа за положителното въздействие на пеенето върху човешкия организъм.

Все повече и повече изследвания потвърждават ползите от пеенето за здравето. При това не е задължително да можете да пеете професионално - дори просто припяването на любимия изпълнител може да има положителен ефект.

Преди всичко, пеенето е полезно за психичното здраве. По време на изпълнението на позната песен в организма се произвежда допамин, който подобрява настроението. Още един хормон на доброто самочувствие, свързан с пеенето, е окситоцинът. Също така песните могат да помогнат за намаляване на стреса: хората по целия свят пяха по време на самоизолация, за да се избавят от безпокойството.

Според резултатите от изследване, проведено през юни 2019 г., хората, които са загубили близки, с помощта на пеенето са се справили по-добре със загубата. А изследване от 2016 г. доказва, че посещаването на хор засилва у човека усещането за единство с обществото.

Пеенето оказва най-силно влияние върху работата на белите дробове и мозъка. Особеният тип дишане, който се използва при пеене, помага за борбата с астмата или хроничната обструктивна белодробна болест.

Според анализа на редица научни изследвания, пеенето помага при деменция: човек може да си спомни някои неща, благодарение на него.

След инсулт тананикането на фрази или думи от пациентите ускорява възстановяването им. Невролозите смятат, че този ефект се дължи на факта, че пеенето стимулира активността в различни области на мозъка.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: