Себастиан Курц подаде оставка

Себастиан Курц подаде оставка Снимка: https://pixabay.com/

Австрийският канцлер Себастиан Курц обяви, че подава оставка на фона на разследване на антикорупционната прокуратура срещу него

Австрийският външен министър Александър Шаленберг става временен ръководител на правителството. Курц обяви, че ще остане лидер на Австрийската народна партия и ще е  депутат, пише Euronews.

На 6 октомври бяха извършени обиски в централата на Австрийската народна партия (ANP), канцеларията на канцлера и австрийското министерство на финансите.

Прокуратурата за борба с икономическите престъпления и корупцията разследва девет лица, включително самия канцлер, по подозрение за злоупотреба с доверие и подкуп.

Разследващите смятат, че в периода от 2016 до 2018 г. бюджетните средства на Министерството на финансите са били използвани за финансиране на социологически проучвания с положителни оценки в интерес на ANP и за по -нататъшното им публикуване в ресурсите на частното издание Esterreich.

Австрийската народна партия, която е част от коалицията на правителството, отрече обвиненията и нарече претърсванията инсценировка на политически противници.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: