Бившият австрийски канцлер Себастиан Курц застава пред съда

Бившият австрийски канцлер Себастиан Курц застава пред съда Снимка: стопкадър Euronews

Съдът във Виена започва изслушвания по делото на бившия австрийски канцлер Себастиан Курц

Процесът срещу 37-годишния Курц привлече огромно внимание на обществеността и медиите, включително чуждестранни

Политическата му кариера винаги е предизвиквала голям интерес и се е развивала бързо. След като оглави външното министерство през 2013 г., 27-годишният Курц влезе в историята на републиката като най-младият външен министър. През декември 2017 г. той изведе Австрийската народна партия до победа на предсрочни парламентарни избори, като стана най-младият канцлер на страната - той беше само на 31 години, когато дойде на власт. Курц е наричан политическо чудо.

Сега бившият канцлер отново е в центъра на вниманието. Още седмица преди заседанието съдът издаде съобщение, че регистрацията за желаещите да присъстват на предстоящите заседания по делото  е затворена - всички свободни места за 18, 20 и 23 октомври са запазени. Очаква се на процеса да присъстват журналисти от над 80 медии, а още около 40 места ще бъдат заети от заинтересовани общественици.

 

Австрийските икономически и корупционни прокурори обвиняват бившия канцлер в неверни изявления през юни 2020 г. Тогава той беше разпитан като обвиняем в анкетната комисия на Ибиса по делото за създаването на ÖBAG - Австрийската държавна холдингова компания, чиято задача беше да управлява инвестиции. Според разследването Курц е излъгал, отричайки участието си в решението да назначи своя довереник Томас Шмид в борда на директорите на ÖBAG.

Курц счита, че се е оказал в центъра на политически  интриги.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: