Цените на въглищата нарастват след тези на газа

Цените на въглищата нарастват след тези на газа Снимка: bnr.bg

Китай увеличава потреблението на въглища на фона на нарастващите цени на другите енергийни източници

Котировките на въглищата актуализират историческите си рекорди буквално всеки ден. В САЩ фючърсите вече се търгуват около 230 долара на тон. От началото на годината темпът на растеж надхвърли 170%, от които 27% – само за септември.

"Зеленият преход" не е евтино удоволствие и Китай увеличава потреблението на въглища на фона на нарастващите цени на другите енергийни източници. При това, поради дипломатичен конфликт, австралийските въглища  не са търсени, а стабилизиране на отношенията не се очаква скоро. 

Експерти твърдят, че новият стратегически алианс AUKUS-Австралия-Великобритания -САЩ е създаден специално за силово противодейства на икономическата експанзия на Китайската народна република. 

В така развилата се ситуация се откриват нови перспективи за Русия, съобщава телевизионният канал "Русия 24". Износът на въглища расте стабилно: през 2020 г. той възлиза на около двеста милиона тона. В същото време неговият дял в енергийния баланс на страната, благодарение на внушителните газови резерви, е нисък - едва 12%.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: