Русия дължи на Китай $125 милиарда

Русия дължи на Китай $125 милиарда Снимка: neftianka.com

Сумата е натрупана от заеми, предоствени на руски държавни нефтодобивни компании за сметка на бъдещи доставки на нефт и природен газ.

С тази цифра общите задължение на Русия се приближават твърде много до вътрешния брутен продукт на страната. Сметната палата на Руската федерация предупреди, че погасяването на дълговете ще легне на данъкоплатците.

Известно е, че Китай води агресивна външноикономическа политика в целия свят и щедро заема средства на развиващи се страни, със залог – природни ресурси и полезни изкопаеми.

Според последни проучвания, в списъка на най-големите кредитополучатели се оказва и Русия със задълженията си към азиатския гигант от $125 милиарда, натрупани в периода от 2000 г. до 2017 г. След нея се нареждат Венецуела, Ангола, Бразилия и Казахстан.

Според руски икономисти, руското правителство изглежда не смята, че това са някакви огромни пари и често убеждава руснаците, че страната не дължи нищо на никого и владее ресурсите си. Но както отбелязват икономически експерти, на практика тези ресурси вече не са на Русия, след като Китай ги е купил авансово.

Същевременно, последният доклад на ООН за борбата с глада по света посочва, че 400 000 руски граждани попадат в категорията на „изклчително уязвимите” по отношение на снабдяването с храна, т.е., трайно гладуващи, а още 8.8 милиона руснаци са в групата на „умерено уязвимите”, т.е., хора, които не си дояждат или пропускат поне едно храанене през деня. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: