В Румъния хиляди протестираха срещу санитарните ограничения

В Румъния хиляди   протестираха срещу санитарните ограничения Снимка: скрийншот Youtube

Протести срещу санитарните ограничения, наложени от румънските власти като част от борбата срещу разпространението на коронавирус, се проведоха в Букурещ, пише Euronews

Демонстрациите започнаха едновременно на две места на Университетския площад и площад Победа, след което  се обединиха. Хората държаха плакати „Свобода“, „Зелените сертификати са диктатура“, Долу правителството ”.

Емануел, участник в протетеста, заяви пред Euronews: "Сега сме принудени да направим трета доза от ваксината, а след това може би и четвъртата? Не искаме да участваме в този медицински експеримент."

Властите решиха да затегнат санитарните мерки поради нарастването на заболеваемостта от COVID-19. В Румъния, с население от 19 милиона, броят на ежедневните случаи на коронавирусна инфекция нарасна от 1000 на над 12 000 само за месец.

Правителството реши, че само ваксинирани хора вече ще могат да посещават ресторанти и кафенета. Носенето на маски ще бъде задължително на обществени места.

Флоран, протестиращ, пред Euronews: "Те предприемат действия, като пренебрегват нашите нужди и интересите на децата ни. Учениците в училищата са принудени да носят маски и не им се дава право на избор."

В Румъния само 33,5% от възрастното население е ваксинирано и болниците отново изпитват голямо натоварване.  

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: