Първият български електрически лекотоварен автомобил бе представен официално днес

Първият български електрически лекотоварен автомобил бе представен официално днес Снимка: Министерство на икономиката

Очакванията са годишното производство на този тип автомобили да е над 20 000 бройки

Тази иновация, която се представя днес, е скок в бъдещето и то изцяло български. Това каза министърът на икономиката Даниела Везиева, която участва в представянето на първия електрически лекотоварен автомобил L CITY , произведен изцяло от българската компания "Син Карс Индъстри" АД. 

Всички елементи в този нов електрически лекотоварен автомобил са разработка на фирмата и са българско производство. Служебният министър на икономиката  подчерта, че бъдещето е в зелените технологии и във високите технологии.

Собственикът на автомобилната компания коментира, че  разработката на електрическия лекотоварен автомобил започва от 2018 г. „В неговото товарно пространство са вградени фотоволтаични панели като при слънчево време автомобилът връща до 20 процента от капацитета на батерията обратно за един ден. Това означава, че реалният пробег е около 250 - 300 километра“, допълни той. 

По думите му очакванията са годишното производство на този тип автомобили да е над 20 000 бройки, като елементи от производството ще са роботизирани. Фирмата има подобна разработка за автобуси и камиони, а автомобилът вече е представен на изложението в Мюнхен с отличен отзвук от участието. В момента инженерингът, дизайнът, прототипирането и тестването на колите става в България. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: