Седмицата на модата в Милано продължава в посока към разкрепостяване

Седмицата на модата в Милано продължава в посока към разкрепостяване Снимка: galsandthecity.com

На подиума дефилират модели с различен цвят на кожата, в различна възраст, с различни физически характеристики и дори със специфични особености.

След десетилетия, доминирани от идеята за недостижима и стереотипна красота, модата бавно се променя, отваряйки се за всички. Едрите дами вече по-лесно намират облекла за всякакви случаи, а Седмицата на модата в Милано на свой ред внесе положителни примери за разнообразие в модните си ревюта. Подиумите станаха територия на мултикултурната идея, с модели от различни етноси, възрасти и религии, с всякакъв калибър фигури и дори с индивидуални особености като витилиго или протези.

Световното модно събитие решително постави акцента върху толерантността и приобщаването. Това не е нещо ново – всъщност, редица модни дизайнери вече разширяват традиционната представа за красота. Промяната е бавна (преобладаващата мода все още е за слабите и стройните), но постоянна. 

Missoni представи новата си колекция Пролет/Лято 2022 г., която синтезира общите тенденции в модата за дами - чувствени рокли, мини-фанелки и лъскави бикини, силуети и материали, вдъхновени от първото десетилетие на 21 век, включително широки дънки, кърпички в джобовете, мини поли и експлозия от сребристи и флуоресцентни цветове. Един от най-аплодираните модели обаче се оказа перфорирана рокля с едно рамо, носена от модел с витилиго, чиято скривана с години кожа се превърна в събитието на ревюто.

Модели на BOSS представи и Трентън Мерил, американският състезател на висок скок, който пристигна в Милано, след Параолимпиадата в Токио 2020. Изразявайки общите тенденции към спортната стилистика, колекцията Boss Пролет/Лято 2022 е вдъхновена изцяло от света на спорта, така че, какъв по-добър модел от шампион на дълъг скок? Трентън Мерил, който загуби крака си при инцидент с мотор, не се раздели с любимия си спорт. Атлетът е с протеза на единия си крак, но често ходи с бермуди, защото смята, че „трябва да приемаме различията нормално, а не да ги крием” - и за чест на модата, тя го прави.

Почти всяка от участващите модни къщи показа разнообразие от модели, както за традиционните в бранша стройни и слаби фигури, така и за по-пищните представителки на нежния пол, и за дамите в зряла възраст. И още една тенденция – през следващия сезон ще се носят къси коси във всякакви варианти – момчешки подстригани, или с леко пънкарски кичури, или пък с романтични къдрици.

Очевидно модният бизнес в крайна сметка ще се раздели с анорексичните безполови фигури, за да покаже уважение към всички,  да им даде възможност да се чувстват красиви и добре облечени и... да разшири клиенталата си.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: