Работодатели подписаха първата българска Харта за многообразие

Работодатели подписаха първата българска Харта за многообразие Снимка: M3 Communications

Десет компании станаха учредители на документа.

Общо 10 български компании подписаха първата българска Харта за многообразие, като се ангажираха да осигуряват равни възможности за работа без значение на пол, сексуална ориентация, възраст, религия или етническа принадлежност. Добрите корпоративни практики на учредителите станаха основа на заложените в хартата принципи, съобщи БНР. 

Хартата за многообразието в България е съвместна инициатива на Центъра за изследване на демокрацията и Българския форум на бизнес лидерите (БФБЛ) с цел насърчаване на практиките на многообразие и равенство у нас чрез създаване, представяне и прилагане на национална Харта за многообразието. Проектът е финансиран по програма „Права, равенство и гражданство“ (2014-2020) на Европейския съюз.

Хартата изразява споделената убеденост на подписалите я страни, че многообразието е не само ключов фактор за креативността, иновацията, растежа и продуктивността, но и персонален стимул за служителите да усъвършенстват своите знания, компетенции, таланти и умения, и допринася в съществена степен за надеждността и дългосрочния успех на организацията.

Десетте компании-учредители на Хартата са AstraZeneca, Alaric Securities, Japan Tobacco International, Екофарм, M3 Communications Group, In., ЧЕЗ, Siemens, Hewlett Packard Enterprise, Shell и Unique Estates.

Присъединяването към документа е доброволно, посочи председателят на Българския форум на бизнес лидерите (БФБЛ) Левон Хампарцумян.

„Това не означава разрушаване на културата на една отделна държава. Това означава обогатяване. България, бидейки на кръстопът в исторически план, винаги е била, колкото и парадоксално да звучи, толерантна, разнообразна и хубаво място за живеене."

След днешното подписване на Хартата България стана 25-ата страна членка на ЕС, въвела подобна пожелателна политика за насърчаване на многообразието и равенството и споделяне на добрите практики между компаниите в това отношение.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: