Озоновата дупка над Южния полюс стана по-голяма от Антарктида

Озоновата дупка над Южния полюс стана по-голяма от Антарктида Снимка: https://pixabay.com/

Дупката в защитния озонов слой на Земята, която се появява всяка пролет в Южното полукълбо, миналата седмица е нараснала много по -бързо от обичайното и вече е по-голяма от Антарктида

Това съобщава AП, позовавайки се на данни от Европейската служба за наблюдение на атмосферата  Коперник (CAMS).

Настоящата озонова дупка е по-широка от обикновено и вероятно по-дълбока от обичайното, каза шефът на службата Винсент-Анри Пъш, отбелязвайки, че първоначално тя се е развила според обичайния график. Сега тя надхвърля по площ 75% от озоновите дупки, наблюдавани от 1979 г. насам.

Пъш припомни, че преди година озоновата дупка също се е развивала по стандартната схема, но в резултат се оказва една от „най-продължителните“ в историята на наблюденията.

Озоновият слой абсорбира ултравиолетовите лъчи от Слънцето, които могат да навредят на живите клетки. Дупките в озоновия слой могат да доведат до повече слънчева радиация, достигаща до Земята.

Експертите казват, че въпреки постепенното възстановяване на озоновия слой, озоноразрушаващите вещества, които се използват в хладилни агенти и аерозолните продукти, ще изчезнат от атмосферата чак през 2060-2070 г. В момента използването на озоноразрушаващи вещества се регулира от Монреалския протокол от 1987 г.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: