Голяма част от отпуснатите пари за ремонт на магистрала „Тракия“ не са отишли за това

Голяма част от отпуснатите пари за ремонт на магистрала „Тракия“ не са отишли за това Снимка: МРРБ

Министър Комитова: Голяма част от целево отпуснатите пари за ремонт на магистрала „Тракия“ не са отишли за това

За ремонт на автомагистрала „Тракия“ в участъка между Чирпан и Стара Загора са били похарчени 90 млн.лв. миналата година, но голяма част от тези средства не са отишли за тези ремонтни дейности.

Това разкри министърът на регионалното развитие и благоустройството Виолета Комитова в интервю за телевизия „България он еър“. 

В ремонта са участвали четири фирми, една от които е „Автомагистрали Черно море“, и всички те са получили аванси, стана ясно от думите на министъра. 30 млн. лв от тях са били за тази фирма.

„Именно работниците на „Автомагистрали Черно море“ в момента претендират за доплащане от 36 млн. лв, но в нашия бюджет няма предвидени целеви средства за ремонт на аутобана“, каза още Комитова и поясни, че средствата, които са били определени, са били похарчени.

Въпреки това, правителството обмисля варианти за плащане на дължимите суми на работниците, дори на по-малки суми, обясни регионалният министър. 

За автомагистрала „Хемус“ също има раздадени авансово милиони за строителство, за доставка на материали, за наемане на техника, които ще се осъществят след години, стана ясно още от думите на архитект Комитова. Общо възлизат на над 1 млрд. лв. и тези авансови плащания са обезпечени със застраховки, а не с банкови гаранции.

„Не ми е известно в такава бизнес среда отпускането на огромни средства да бъдат покривани при евентуална щета от застраховка“, подчерта министърът и допълни, че за съжаление няма документ, с който да се гарантира, че фирмите, получили тези аванси, няма да фалират през следващите години.

 Министърът изрази надежда, че няма да има подобни фалити, ще бъда изпълнени строителните дейности на АМ „Хемус“ и няма да се налага тези средства да се търсят от застрахователните  компании, защото в противен случай ще настъпи огромна щета не само за фирмите, но и за държавата.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: