Airbus съкращава 15 000 работни места на фона на „най-тежката криза" в сектора

Airbus съкращава 15 000 работни места на фона на „най-тежката криза" в сектора Снимка: Pan.bg


Най-големият световен производител на самолети Airbus е само една от многото компании, които обявиха драстични съкращения. Това става на фона на последиците, които авиационната индустрия претърпява от коронавирусната криза, която доведе до прекратяване на голяма част от пътуванията по въздух през март.


Airbus (със седалище в Холандия) обяви във вторник вечерта (30 юни), че намалява работната си сила в световен мащаб с 11%, или 15 000 работни места.


Около 5100 работни места ще бъдат съкратени в Германия, 5000 във Франция, 1700 в Обединеното кралство, 900 в Испания и 1300 в другите обекти на групата по света.


Вследствие на коронавирусната пандемия Airbus, която през април намали производствените си темпове с повече от една трета, заяви, че възнамерява да „преоразмерява бизнеса си в търговската авиация".


Гийом Фари, изпълнителен председател на Airbus, заяви, че компанията е „изправена пред най-тежката криза, която този сектор някога е изпитвал". Цената на акциите на Airbus достигна рекордно високи стойности през януари тази година, малко преди пандемията от коронавирус да предизвика поражения върху авиационната индустрия.


Unite, производствен съюз в Обединеното кралство, нарече съкращщенията „още един акт на индустриален вандализъм“.


През седмиците на тази криза работните места в космическия сектор на страната преминаха през редица трудности, но от правителството не се появи нито една дума за подкрепа или акт на помощ - заяви помощник-генералният секретар на съюза Стив Търнър. - Правителството на Обединеното кралство наблюдава отстрани, докато национален актив бива унищожен."


Френското финансово министерство заяви, че съкращенията са „прекомерни". „Очакваме Airbus да използва пълноценно инструментите, въведени от правителството, за да намали броя на съкращенията на работните места", казаха от министерството в изявление пред AFP.


Междувременно имаше още лоши новини за авиокомпанията във вторник (30 юни), когато нискотарифният превозвач Easyjet обяви, че обмисля да затвори три бази във Великобритания. Повече от 700 работни места на пилоти са изложени на риск. Авиокомпанията обяви през май, че ще съкрати една трета от персонала си - 4500 работни места.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: