От какви продукти се състои менюто на космонавтите

От какви продукти се състои менюто на космонавтите Снимка: ferra.ru

И каква е дневната им норма калории

Сега за членовете на космическите екипаж се формира рацион, който включва три вида храна: месо, зеленчуци, гарнитури. В зависимост от предпочитанията на човек, менюто може да включва повече или по-малко количество от дадения вид. 

Основно тук влизат консерви или ястия, приготвени по специален начин - с помощта на сушене чрез сублимация. Това означава, че храната първо се приготвя по обичайния начин, а след това се замразява, изсушава се и от нея се извлича течността. Ако към такъв продукт се добави вода, той ще стане годен за консумация, разказва  изданието "Научна Русия" за храненето на членовете на екипажа на космически кораб.

Роднините на астронавтите, ако е необходимо, могат да изпратят някои продукти на борда. Но преди това храната трябва да премине през специални тестове.

Като цяло, продуктите се дават на космонавтите за 16 дни, при това всички ястия са различни. Енергийната стойност на всички порции за един ден за един човек е 3000 калории.

Освен това, храната е разделена на още три вида: термостабилизирана, рехидратирана и естествена. Последната не изисква допълнителна обработка, като например мюсли. В рехидратираната храна няма вода, а за да стане годна за употреба, към нея трябва да се добави тази липсваща течност. Така се приготвят например, извара, юфка и други. А термостабилизираната храна преди опаковане се загрява до необходимата температура (такива са например граховата супа, говеждото месо със зеленчуци).

Към момента храненето на руските и американските членове на екипажа на Международната космическа станция се състои от продуктите на тези две държави. Това позволява да се разнообрази менюто им.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: