Русия ще тества ракета, наречена „летящ Чернобил“

Русия ще тества ракета, наречена „летящ Чернобил“

Според сателитни снимки, публикувани от Си Ен Ен, в архипелага Нова Нова земя тече подготовка за тестване на ракетите „Буревестник“, които Путин представи през март 2018 г. В САЩ тези ракети бяха наречени „летящи Чернобили“

Русия вероятно се подготвя за нови изпитания на крилати ракети „Буревестник“ (по класификацията на НАТО -Skyfall), които са с ядрена  двигателна установка. Това съобщава CNN позовавайки се на сателитни снимки, направени от търговската компания Capella Space.

Според експерти от Мидълбърийския институт за международни изследвания (Калифорния) снимките, направени на 16 август, предоставят „убедителни доказателства, че Русия подготвя за изпитания крилата ракета с ядрена инсталация“ на известна площадка за изстрелване, разположена близо до Северния полярен кръг.

Според Джефри Люис, служител на института, използването на ядрена двигателна установка може да позволи на ракетите неограничен обхват на полет, а също така да им позволи да преодолеят свободно американските радари и системи за противоракетна отбрана.

В същото време, както отбелязва Люис, изпитанията на тези ракети представляват заплаха за околната среда и здравето на хората.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: