Илон Мъск инвестира в станция на остров Ман

Илон Мъск инвестира в станция на остров Ман Снимка: globalvillagespace.com

Милиардерът се е насочил към остров Ман, където възнамерява да строи нова наземна станция за сателитната си мрежа Starlink.

Илон Мъск вече има лиценз за строителството. Технологичният магнат, който е роден в Претория, Южна Африка.  инвестира в създаването на глобална интернет мрежа. Проектът му Starlink трябва да осигури интернет връзка и на най-отдалечените места по света. 

Станцията на остров Ман ще бъде трети подобен обект на Илон Мъск, построен във или около Великобритания. В Корнуол и Бъкингамшир вече са построени наземни станции на Starlink, което проправя пътя за пълно интернет покритие на страната.

Според правителствени източници, инфраструктурата на Starlink "вече се въвежда в експлоатация".

Остров Ман не е част от Обединеното кралство, а самоуправляваща се британска територия в Ирландско море. Според регулаторния орган за комуникации и комунални услуги, „Starlink потенциално ще добави повече възможности за избор на потребителите в условията ня  конкурентния пазар на широколентови услуги“.

Но Starlink не е единствената компания, която се бори да използва остров Ман като база за операции в региона. В момента там действат 11 лицензирани оператора, включително Manx Telecom, Opti-Fi и Blue Wave Communications. Конкуренцията е жестока, но някои от играчите вече отпадат,  като британската комуникационна компания One Web. която през март 2020 т. подаде молба за фалит, след като не успя да осигури инвестиции в сателитната си мрежа.

Към днешна дата SpaceX има в орбита над 1700 спътника Starlink, които извежда в космоса с помощта на емблематичната си ракета Falcon 9. Компанията има за цел да пусне 42 000 интернет-сателита, за да изгради така нареченото мега съзвездие в нискоземна орбита (LEO).

Интернетът на Starlink вече е достъпен в части от САЩ, Канада, Великобритания, Германия и Нова Зеландия. По-рано тази година Мъск каза, че реализацията на мащабния му план веротно ще погълне $ 30 милиарда инвестиции. Starlink е подразделение на космическата компания SpaceX на Илон Мъск, която наскоро си осигури изгодна сделка с NASA за осъществяване на пилотиран космически полет до Луната. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: