Илон Мъск обяви колко му струва сателитният интернет

Илон Мъск обяви колко му струва сателитният интернет Снимка: unilad.co.uk

Собственикът на SpaceX и Tesla представи своето сателитно съзвездие Starlink пред Mobile World Congress и обяви, че му струва между $ 5 и $ 10 милиарда

Световното изложение на мобилните оператори привлече вниманието на Мъск като трибуна, от която да рекламира сателитната си флотилия от интернет сателити и намерението му да осигури интернет-връзка практически в целия свят.

Темата се оказа интересна за събитието в Барселона, тъй като интернет все още не е достъпен навсякъде в Испания, да не говорим за Хималаите, тропическите гори на Амазонка, австралийската пустош или отдалечените острови Тристан да Куня. Собственикът на Tesla Илон Мъск се амбицира да реши този проблем чрез своето съзвездие от 1500 сателита, обикалящи света, пише larazon.es.

Виртуалното участие на Мъск на Mobile World Congress във вторник пораздвижи събитието. Той обяви, че неговата спътникова интернет мрежа Starlink наскоро е надхвърлила 70 000 активни потребители и очаква ускорен растеж през следващата година. 

„На път сме да имаме няколкостотин хиляди потребители за 12 месеца“, каза Мъск, след като миналия месец SpaceX разкри, че Starlink е получил над 500 000 искания.

Мъск оповести също,  че сателитната флотилия Starlink му е струвала между $ 5 и $ 10 млрд. Но в дългосрочен план това може да означава между $ 20 и $ 30 млрд., каза той.

„Всъщност това е много", обобщи главният изпълнителен директор на Tesla. Истината е, че компанията „губи пари" от сателитните чинии, които предоставя на клиентите, тъй като хардуерът струва около $ 1300 всеки, но SpaceX таксува на потребителите $ 499 за оборудването и $ 99 на месец за услугата.

„Работим върху терминал от следващо поколение, който осигурява приблизително същото ниво на капацитет, но струва много по-малко", съобщи Мъск. 

Според него SpaceX може да се възползва от още по-голям пазар, тъй като Starlink може да генерира до $ 30 милиарда годишно или приблизително десет пъти повече отколкото годишните приходи от бизнеса му с ракети. Starlink „вече работи в около 12 държави и всеки месец се добавят още", посочи Мъск.

Той обяви също, че SpaceX подготвя следващото поколение сателити. 

„Приближава изстрелването на сателит 1.5, който е с междусателитни лазерни връзки и ще се използва специално за непрекъсната връзка в арктическите и антарктическите региони, а следващата година планираме  и пускането на версия 2, която ще е още по-качествена”, каза Мъск.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: