Цените на ваксините на Moderna и Pfizer за ЕС скочиха

Цените на ваксините на Moderna и Pfizer за ЕС скочиха Снимка: https://pixabay.com/

Ваксините от тези компании са доказали своята ефективност и богатите страни се стремят да си осигурят надеждни доставки, в условията на разпространението на заразния "делта" щам на коронавируса, пише FT

Компаниите Pfizer и Moderna повишиха цената на ваксините си срещу коронавирус за Европейския съюз, пише Financial Times (FT), позовавайки се на договори за доставка.

Според изданието Pfizer е повишилa цената на ваксината си с повече от една четвърт. Новата цена за доза от препарата вече е  19,50 евро срещу 15,5 евро преди. Moderna е увеличила стойността на своя препарат с повече от една десета. В последните договори за доставка в ЕС цената на ваксината на Moderna е била 25,50 долара. Според първата сделка за покупка, според събеседниците на FT, една доза е струвала около 22,60 долара.

Условията на сделките бяха преразгледани, след като данните от опити от фаза 3 показаха, че ваксините на базата на мРНК на Pfizer и Moderna са по-ефективни от по-евтините ваксини, разработени от AstraZeneca и Johnson & Johnson.

FT пише, че компаниите се надяват да генерират „десетки милиарди долари“ приходи тази година, тъй като страните купувачи се стремят да осигурят доставки на фона на разпространението на по -заразния делта щам на коронавирус.

Източник: https://www.ft.com/content/d415a01e-d065-44a9-bad4-f9235aa04c1a

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: